phone
Национален телефонен номер
0800 14 800
phone RSS

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) получи днес международно признат сертификат за съответствие с БДС EN ISO/IEC 27001:2017 за внедрената в институцията система за управление на сигурността на информацията.

Сертификатът бе връчен на управителя на НЗОК професор д-р Петко Салчев.

Международният стандарт БДС EN ISO/IEC 27001:2017Информационни технологии – Методи за сигурност – Системи за управление на сигурността на информацията“ съдържа изискванията за внедряване, поддържане и непрекъснато подобряване на система за управление на сигурността на информацията в контекста на цялостните рискове за организацията. Стандартът определя и изискванията за прилагане на конкретни механизми за контрол на сигурността на информацията, персонализирани за потребностите на отделните организации. 
Ключовата роля на НЗОК в системата на националното здравеопазване, обемът и критичността на обработваните и съхранявани данни поставят опазването на сигурността на информацията във фокуса на управлението на институцията.

В процеса на сертификация НЗОК трябваше да докаже, че се изпълняват всички изисквания на стандарта и се управляват рисковете за сигурността на информацията.
Сертификатът за съответствие с БДС EN ISO/IEC 27001:2017 е потвърждение от независим акредитиран орган за сертификация за ангажираността на НЗОК и нейното ръководство за опазването на  поверителността, целостта и наличността на информацията, която съхранява и обработва институцията.

Сертификацията на НЗОК по БДС EN ISO/IEC 27001:2017 е с обхват: „Осъществяване на задължителното здравно осигуряване за гражданите на Р България чрез планиране, договаряне, разплащане и упражняване на медицински и финансов контрол върху доставчиците на медицинска помощ и доставчици на лекарствени продукти, медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели. Изграждане, развиване и управление на националната информационна система за нуждите на задължителното здравно осигуряване.”

Информация за сертификатите е достъпна в два публични регистъра:
-       Публичен регистър на „ИНСЕРТ“ (на български език), който е достъпен на адрес: https://incert.bg/proverka-na-sertifikat/
-       Публичен регистър на Международния акредитационен форум (на английски език), който е достъпен на адрес: https://www.iafcertsearch.org/