phone
Национален телефонен номер
0800 14 800
phone RSS

Уважаеми договорни партньори на НЗОК,

Уважаеми колеги,

Приемете моите най-сърдечни поздрави по повод днешния ни празник – Денят на българския лекар.

Да бъдеш лекар трябва да се учиш цял живот и за това не стигат само ентусиазмът да се докажеш, но и  натрупаните с годините професионализъм и опит.

Да си лекар трябва преди всичко да обичаш и да уважаваш хората, за да им вдъхнеш кураж да приемат и да понесат болката, както и сили и вяра да ги убедиш, че ще я преодолеят. И когато видиш в очите им радостта, че си им помогнал и чуеш простичкото „Благодаря ти, докторе!“, разбираш, че има смисъл да продължиш да лекуваш, въпреки оправданото понякога съмнение: „Има ли смисъл да продължавам?“

Да, има, защото медицината е хуманна професия и изкуство,  и когато човек дава обич, получава обич. И в това е тайната на човешкото съществуване.

Неслучайно честваме празника на българския лекар на 19 октомври – денят, когато почитаме паметта на Св. Йоан Рилски – Чудотворец, посветил себе си на хората, изцелявал ги от телесни недъзи и душевни болки и затова признат за „небесен закрилник“ от народа ни. И неслучайно избран за покровител на българските лекари, защото да помагаш на нуждаещия се и да си съпричастен към страданието му е мисия. Нека я изпълняваме достойно!

Бъдете здрави, практикувайте прекрасната ни професия с любов и чест и защитавайте Доброто! То винаги ще се върне при Вас!
Честит празник!
 
                                                                                              ПРОФ. Д-Р ПЕТКО САЛЧЕВ
                                                                                              УПРАВИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА
                                                                                              ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА